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Plan of Operation 

Q.1.  Do we have to enter a narrative description in the space provided on the 
CBAS TAS Plan of Operation (CDA 7012) form, Section IV a., or can we just 
provide the narrative on a separate document? 
A.1.  Centers will need to complete the narrative portion of Section IV a., on the CBAS 
Temporary Alternative Services Plan of Operation (CDA 7012) form.  In addition to 
completing Section IV a., you may attach a separate document with additional 
information if you choose. 

Q.2.  Can centers submit TAS documents for approval via mail, email, or fax? 
What is the turnaround timed for approval of the plan? 
A.2.  Providers must complete all required documents and submit them through the 
Peach Provider Portal.  All documents are to be uploaded through your center's Plan of 
Correction (POC) folder within the Peach Provider Portal.  Please contact your 
California Department of Aging (CDA) analyst if you need assistance accessing your 
Peach Provider account.  CDA will expedite review of all provider requests to participate 
in CBAS TAS, communicate with providers to resolve any outstanding questions or 
concerns, and notify providers and managed care plans (MCPs) of approval and 
effective dates. 

Q.3.  If there are more staff to report than fields available on the Staffing Services 
Arrangement Form (SSA) (ADH 0006) form, how do we report them? 
A.3.  Enter additional staff on Page 2, under “Other Staff Positions”.  Use an additional 
Page 2 as needed. 

Q.4.  Should we list all center staff on the SSA (ADH 0006), or just the staff that 
will be working during CBAS TAS?   
A.4.  You should list all your center staff on the SSA/ADH 0006 form, even if they are 
not currently working.  If a staff member is not currently working any hours indicate the 
reason by marking an “F” (furloughed, laid off for a period of time) or an “L” (on leave).  
In addition, enter the number of hours each staff member is scheduled to work per 
month during TAS, including consultants, in each category listed. The form must be 



filled out completely, including license numbers and expiration dates as applicable 
(including drivers). 

Q.5.  Where can centers obtain the CBAS TAS Plan of Operation (CDA 7012), the 
CBAS Temporary Alternative Services Provider Participation Agreement (CDA 
7013), and/or the SSA (ADH 0006)? 
A.5.  Application documents are available through the CDA Website.  

Q.6.  Should centers include private pay participants in Section 2 of the CBAS 
TAS Plan of Operation (CDA 7012) form? 
A.6.  Enter the total number of CBAS participants enrolled at the center as of March 1, 
2020.  Do not include participants whose Adult Day Health Care (ADHC) services are 
paid solely by private pay or a third-party payer such as private insurance, Regional 
Center, or Veteran's Administration. 

Q.7.  Will there be a central location online where MCPs can verify that a center is 
approved and participating in CBAS TAS? 
A.7.  CDA will notify MCPs of each center’s TAS approval and effective date via the 
CDA CBAS File Drop for MCPs. 

Q.8.  When did the TAS program begin? 
A.8.  CBAS TAS began on March 16th. Each provider’s effective date for service will be 
March 16th or the date they are scheduled to begin in the future if services have not yet 
begun.  Effective date of commencement of CBAS TAS for each provider will be 
certified by CDA in the revised CBAS TAS Provider Participation Agreement. 

Q.9.  When can centers begin billing for TAS? 
A.9.  Per ACL 20-07, reimbursement for CBAS TAS is retroactive to March 16th, 2020, 
if the provider began providing services on March 16, 2020.  Otherwise, services are 
billable effective the date the provider began services after March 16, 2020, or the date 
they plan to begin in the future if services have not yet begun.  Providers pending 
approval for CBAS TAS may begin billing immediately, but payments will be subject to 
recoupment/cancellation if participation requirements for CBAS TAS are not met in good 
faith. 

Q.10.  Can we bill for services provided after March 16th, 2020, that may not have 
met the delivery requirements outlined in ACL 20-07? 
A.10.  CBAS centers acting in good faith and providing services prior to the release of 
ACL 20-07 guidance related to TAS service delivery requirements can receive 
reimbursement for services provided.  Centers should work with their managed care 
plan contractors on issues related to billing and reimbursement. 

https://aging.ca.gov/Providers_and_Partners/Community-Based_Adult_Services/Forms_and_Instructions/Temporary_Alternative_Services/
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